Page 1 of 1

Mapped Material Renders Black

Posted: Sun May 15, 2016 2:44 pm
by measuredmove
Hopefully my last problem....
I lose the mapping on some rendered items with black sections.
Thanks for you help Adam

Re: Mapped Material Renders Black

Posted: Wed May 18, 2016 7:51 pm
by AdamB
Looks like the surface normals are flipped have way across the surface..

If you render using "Show Normals" do all the colors (representing directions) change smoothly?

Adam

Re: Mapped Material Renders Black

Posted: Wed May 18, 2016 10:49 pm
by measuredmove
Hi Adam
Not sure how to Show Normals but I'll attach the object.

The way it was created may be the problem:
2D Photo brought into PhotoAnimate, given 3d volume and mirrored, saved as a .3ds object
Opened in Simlab Composer and saved as a ,skp file.
I've made hundreds of these objects so any solution would be hugely appreciated!

Re: Mapped Material Renders Black

Posted: Tue May 31, 2016 12:29 pm
by measuredmove
Just wondering if there was any update on this issue also
Thanks

Re: Mapped Material Renders Black

Posted: Thu Jun 02, 2016 6:47 pm
by AdamB
[You can always do a 'render' of the surface normals of your model by opening Preferences->Lighting and in the dropdown, choose the <<Check Normals>> mode.]

The problem was being caused because the pillow material has a very small amount of transparency in it - so little you may not have noticed it. However LightUp was trying to resolve the transparency and not doing a good job.

Select the QueryTool, and Apple/Alt click on the material and check "Force Masked". This mode tells LightUp to treat the transparency as either all opaque or all transparent.

See this video for more info: LightUp Essentials: Materials

Notice the black spots? Those are actually tiny holes in the texture showing the unlit interior.
pillow.jpg
pillow.jpg (219.7 KiB) Viewed 4963 times

Re: Mapped Material Renders Black

Posted: Sat Jun 04, 2016 5:40 pm
by measuredmove
Thanks very much for your help with this.
Cheers